OSTEOPATHIE

__________________________________

 

 

 

MASSAGE THERAPIE

_________________________________________________

 

 

Wat mag ik verwachten?

 

 

Osteopathie is een actieve geneeswijze.


Dit wil zeggen dat er

veel vragen gesteld zullen worden,

veel onderzocht, getest en hertest zal worden,

veel van positie zal gewisseld worden,

(rechtstaan, zitten, buigen, draaien)

veel actief zal moeten worden meegewerkt,

(ademen, spieren opspannen, tegen duwen)

enzovoort …


De kans zit er ook in dat er oefeningen worden mee gegeven aan het einde van de behandeling om thuis uit de voeren. Dit wordt niet gedaan om de persoon te pesten, maar osteopathie geeft het lichaam een duw(tje) in de juiste richting. De verdere recuperatie ligt in de handen de patiënt.


De bedoeling van osteopathie is om één of meerdere specifieke klachten te verhelpen. Het is geen ontspanningsessie, dus verwacht een vorm van vermoeidheid aan het einde van de behandeling. Best is om diezelfde dag niets meer van (zware) activiteiten in te plannen.Massage therapie is een ontspannende therapie.


Dit wil zeggen dat er kort zal worden gevraagd welke lichaamsdelen wel (en niet) gemasseerd mogen worden.


En voor de rest is het puur ontspannen. Geen testen, geen rechtstaan of zitten of buigen, geen duwen of trekken of tegen houden. Men moet enkel op de buik liggen (of op de rug indien de voorkant ook gemasseerd wordt), en genieten…


Bij massage therapie is het niet de bedoeling dat er op een specifieke klacht wordt gewerkt om deze op te lossen. Het is wel de bedoeling om lichaam en geest tot rust te brengen. Daarom zijn vooral spanning en krampen ideaal om een massage te krijgen. Zo kan het lichaam optimaal ontspannen. Er wordt gewerkt op de regio's die jij wil.Hoe zit het consult ineen?Bij de eerste afspraak wordt er kennis gemaakt.


Eerst wordt de patiënt gevraagd naar:

algemene gegevens,

de specifieke klacht(en),

de volledige medische voorgeschiedenis

(om mogelijke oorzaken al te ontdekken),

en naar medische beelvorming of verslagen

(indien deze beschikbaar zijn, niet vergeten dus!).

Dit eerste deel kan een tijdje duren, maar wordt ook enkel bij het eerste consult gedaan.


Hierna volgt het fysisch onderzoek:

de specifieke klacht wordt onderzocht

(om de pijnuitlokkende structuur goed te bepalen),

het volledige lichaam wordt onderzocht

(om linken en mogelijke oorzaken te vinden),

en alle bevindingen worden op een duidelijke manier naar de patiënt overgebracht.

Ook dit deel kan de eerste keer lang duren,

maar worden korter bij volgende consultaties.


Tot slot wordt de patiënt uitgelegd wat de osteopaat gaat behandelen (en waarom) en kan deze beginnen behandelen (indien de patiënt ermee akkoord gaat). Op het einde van de behandeling worden (indien nodig) oefeningen en adviezen meer naar huis gegeven.


Voor het vertrekken wordt er nog afgerekend en indien nodig een nieuwe afspraak gemaakt.Bij het binnen komen zal gevraagd worden wat jij wil laten masseren. Dit kan gaan van de nek, schouders en rug, tot de benen, armen, de gehele achterkant, of eender welke combinatie je hieruit kan maken. Hetzelfde geldt voor de voorkant, want ook deze kan gemasseerd worden. En opnieuw mag jij kiezen wat er juist gemasseerd wordt.

 

Na het masseren kan je even blijven liggen om de behandeling te laten zakken, weer op adem te komen en op je gemak terug tot bewustzijn te komen indien je in slaap zou zijn gevallen.

 

Nadat je terug bent aangekleed kan je water krijgen om alle vrijgekomen afvalstoffen uit het lichaam te helpen afvoeren. Dit is een natuurlijk effect van de massage en dient zeker ondersteund te worden.

 

 

Met welke klachten kan ik komen?

 

 

De klachten waarmee je bij een osteopaat terecht kan zijn zeer gevarieerd. Dit kan gaan van de gekende nek- en lage rug pijn, naar pijn tussen de schouderbladen, in de schouders zelf of aan de voeten, knieën, heupen, handen, ellebogen, etc.


Daarnaast kan je ook voor algemenere klachten bij een osteopaat, zoals hoofdpijn of migraine, slaapproblemen of futloosheid, ademhalingsproblemen, zuurte oprispingen, darmklachten, stoelgang problemen, infertiliteitsproblemen, etc.


En aangezien dit niet enkel bij jonge volwassenen kan voorkomen, zijn dus ook ouderen, kinderen en babies meer dan welkom. Zelfs zwangere vrouwen kunnen veel deugd hebben van een bezoek aan de osteopaat.De meest voorkomende klachten waarvoor mensen een massage boeken zijn spannings-klachten. Het gaat dan meestal over een algemene spanning in een lichaamsregio zoals de nek en schouders, de onderrug, beide benen, etc.

 

Ook algemene stijfheid in het lichaam hoort bij een van de meer voorkomende klachten. Deze klacht komen vooral 's ochtends voor, of bij het afkoelen na het sporten. Dus ook met verzuringen in benen, armen, of elders in het lichaam kan een massage je beduidend veel deugt doen.

 

 

Wat wordt er van mij verwacht?In de eerste plaats dat de afspraak nagekomen wordt. Lukt dat niet (de reden maakt niet uit) is dat geen probleem! Laat dit op z'n minst 24u op voorhand weten. Zo kan iemand anders jouw plaats innemen en staat de therapeut niet met zijn duimen te draaien.


Zoals hierboven vermeldt, indien er doorverwijsbrieven of verslagen van dokters of specialisten beschikbaar zijn, mag je die zeker mee nemen! Wat jullie niet verstaan kunnen wij vertalen zodat jullie ook mee zijn.


Bij de osteopaat zal jou gevraagd worden om je uit te kleden tot op het ondergoed (die mag je aan houden). Dit is nodig om kleine verschillen in houding en huidoppervlak te kunnen observeren. Met kleren aan is dit niet mogelijk. Draag dus iets dat comfortabel en mobiel is. Vermijdt liefst slips met een dikke rekker/band. Dit kan sterk in de weg zitten bij behandelingen rond het bekken.


Het meest belangrijke van een behandeling is de samenwerking van de patiënt. Wij als therapeut (en dit geldt niet enkel binnen de osteopathie) kunnen enkel ons deel doen. Als er dus aan de jou wordt gevraagd om bepaalde oefeningen thuis te doen, of dingen bij te houden en op te schrijven, doe dit dan ook. Want uiteindelijk zijn jullie verantwoordelijk voor de grootste verbetering in jullie lichaam, en wij als therapeut kunnen jullie hier enkel in ondersteunen.Ook hier wordt er in de eerste plaats verwacht dat de afspraak nagekomen wordt. Lukt dat niet, geen probleem! Laat het simpelweg minstens 24u op voorhand weten zodat iemand anders jouw plaats kan innemen.

 

Handdoeken en oliën zijn aanwezig, dus in principe moet je niets mee brengen. Verkies je toch een eigen specifieke olie, dan mag je die altijd mee nemen en dan zal ik die in de plaats gebruiken.

 

Verder is het aangeraden om een string te dragen. Dit vergemakkelijkt het masseren van de onderrug en de billen ten zeerste. Voel je je daar niet comfortabel bij, geen probleem! Doe dan gerust jouw normale slip aan. Shortjes zijn af te raden aangezien deze echt wel in de weg liggen tijdens het masseren.

 

 

Hoe lang duurt het

en hoeveel kost het?Een behandeling duurt 60 minuten en kost €40. Verder heb je geen enkele kost aan de osteopaat.


Afhankelijk van jouw mutualiteit wordt osteopathie meer of minder terug betaald. Dit kan je best zelf eens nakijken.


Ondertussen hebben OZ en Partena ook een dienst die Medicalia heet. Dit betaald naast het normale terugbetalingstarief nog eens tot €1500 terug op jaarbasis. Zeker eens de moeite waard om na te kijken! De link vindt je terug onder Contact - Interessante sites

Een massage duurt 60 minuten en kost €60. Verder heb je geen enkele kost aan de masseur.

 

Afhankelijk van jouw mutualiteit worden massages mogelijk voor een deel terug betaald. Dit kan je best zelf eens nakijken.