GESCHIEDENIS VAN DE OSTEOPATHIE


Osteopathie is ontstaan bij de amerikaanse arts Andrew Tayler Still in 1874. De verschillende componenten waar Osteopathie uit bestaat bestonden al eerder, maar zijn door Andrew T. Still samen gebundeld in de geneeswijze (en dus ook het woord) Osteopathie. Vanaf dat moment heeft hij zijn leven eraan gewijd om zich te verdiepen in de onderzoeksmethoden en behandeleswijzen volgens de osteopathische principes, als deze ook te verbeteren.


Het woord zelf is een combinatie van de latijnse termen 'os' (wat bot betekent), en 'pathos' (wat ziekte betekent). Letterlijk vertaald wil dit zeggen dat 'osteopathie' staat voor "ziekte van de beenderen'. Wat eigenlijk helemaal niet het geval is. Osteopathie focust zich niet op de ziekten van de beenderen of zelfs van het lichaam, maar wel op de kwaliteit en mobiliteit van de verschillende soorten weefsels van het lichaam.

WAT IS HET IDEE ACHTER OSTEOPATHIE?

 

Andrew T. Still was ervan overtuigd dat veel lichaamsklachten hun oorsprong kennen in bewegingsverliezen van weefsels, dit zowel lokaal als elders in het lichaam. Deze bewegingsverliezen zorgen voor een daling van de kwaliteit van de omliggende weefsels en op lange termijn voor pijn. Hij geloofde dat deze bewegingsverliezen opgelost konden worden van buitenaf en dat er dus geen invasieve methoden aan te pas moesten komen. Hierbij leerde hij om goed met zijn handen en vingers de verschillende soorten weefsels aan te voelen om zo deze bewegingsbeperkingen op te zoeken en deze te behandelen.

 

Zoals zojuist vermeld is Osteopathie dus een manuele therapie, waarbij handen, voelen, het opzoeken van bewegingsbeperkingen, en veel meer centraal staat. Mee in dit lijstje komt natuurlijk op de eerste plaats de kennis die de osteopaat heeft. Deze kennis is afkomstig van boeken als anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, embryologie, en alle andere boeken die ook dokters, kinesisten, podologen, etc. in hun handen hebben gehad en hebben moeten studeren. Zonder een grondige wetenschappelijke achtergrond kan een osteopaat noch deftig onderzoeken, noch deftig behandelen.

HOE INTEGREERT OSTEOPATHIE DIT IN DE PRAKTIJK?

 

Osteopathie bekijkt het lichaam als een geheel en dit geheel bestaat uit drie systemen (zie lager). Zolang deze systemen in evenwicht zijn, bevindt het lichaam zich in een staat van homeostasis (zoals gekend uit de fysiologie). Zodra één van deze systemen overbelast wordt of minder goed functioneert, raakt het geheel uit evenwicht en lijden alle drie de systemen hieronder. In het begin kan zo'n onevenwicht klachtenloos verlopen omdat het lichaam voldoende compensatiemogelijkheden heeft om deze problemen op te vangen. Maar met de tijd verergeren de problemen, raken de compensatiemogelijkheden op en begint het lichaam zichzelf te overdoen. Op dit moment beginnen de klachten op te komen, meestal pijn.

 

De drie systemen, waar eerder over gesproken is, zijn

 

1) het musculoskeletale (beenderen, gewrichten, ligamenten, spieren, bindweefsel, etc.)

2) het viscerale (hart, longen, maag-darmsysteem, voortplantingsstelsel, immuniteitstelsel, etc., kortom alle organen van het lichaam)

3) het cranio-sacrale (schedel, wervelkolom, heiligbeen, centraal zenuwstelsel, vliezen rond hersenen en ruggenmerg, etc.)

 

In de eerste plaats tracht de osteopaat te achterhalen welke structuur de pijn precies uitlokt en te kijken waarom deze structuur pijn doet. Bijvoorbeeld, de pijn-uitlokkende structuur kan een spier zijn, maar wat is er dan mis met deze spier? De spier kan gespasmeerd zijn, kan overrokken zijn, kan kleine scheurtjes bevatten, kan ontstoken zijn, etc.

 

In de tweede plaats wordt achterhaald waarom de pijn-uitlokkende structuur in deze toestand is, wat dus de oorzaak is? Komt die spasme door overtraining? Of komt de rek van die spier doordat zijn oorsprong en aanhechting verder van elkaar staan dan normaal? Is de spier ontstoken omdat er een metabool probleem is waardoor alle afvalstoffen in die spier(en) terecht komen? Ook hier tracht de osteopaat een antwoord op te vinden. Wat is uiteindelijk het nut van een klacht te behandelen als de oorzaak hiertoe onveranderd blijft…?

 

Tot slot gaat de osteopaat door middel van een osteopathische behandeling proberen het lichaam terug in die evenwichtige staat te brengen, de homeostase. Hierbij maakt de osteopaat gebruik van het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Dit houdt concreet in dat als het probleem van de patiënt een bewegingsverlies is in één van zijn/haar weefsels, dan zal dat verlies ervoor zorgen dat bepaalde structuren overbelast raken en zo pijn uitlokken. Als de therapeut ervoor kan zorgen dat het bewegingsverlies van dat weefsel wordt herwonnen, dan zal die overbelasting van andere structuren stoppen, en hiermee ook de pijn die daardoor werd uitgelokt. Dit is het zelfgenezend vermogen van de patiënt.

WELKE TECHNIEKEN WORDEN GEBRUIKT TIJDENS EEN OSTEOPATHISCHE BEHANDELING?

 

Er zijn harde technieken, er zijn zachte technieken, en er is alles tussenin.

De keuze van het soort techniek is afhankelijk van de type klacht, de type patiënt, en in sommige gevallen de type therapeut.

 

Een blokkade is effectiever behandeld met een manipulatie dan met een positional release (tenzij het niet te manipuleren valt). Een viscerale klacht kan niet gemanipuleerd worden en vraagt hierbij dus een zachtere techniek.

 

Een sporter die gewend is om zijn lichaam tot het uiterste te drijven, of een bouwvakker die gewend is om zijn lichaam sterk te belasten, zullen eerder hardere technieken nodig hebben zoals manipulaties en mobilisaties om een goed effect te ervaren van de behandeling. Iemand met darmklachten, een whiplash, sinusproblemen of hoofdpijn heeft eerder zachtere technieken nodig zoals positional release of fasciale technieken.

 

Alhoewel dit niet gestimuleerd wordt, heeft elke therapeut een bepaalde voorkeur betreffende technieken en gaan ze deze eerder uitvoeren dan andere. Bijvoorbeeld, sommige therapeuten hebben moeite met zachte technieken en werken daarom liever met sporters. Andere therapeuten kunnen niet zo goed manipuleren en behandelen liever mensen met viscerale klachten. Elke osteopaat wordt allerlei soorten technieken aangeleerd, en elke osteopaat leert zich verfijnen in allerlei technieken, maar het is de bedoeling dat ze al de aangeleerde technieken onderhouden en goed onder de knie hebben.

 

De meest voorkomende technieken bij osteopaten zijn

- manipulaties en mobilisaties

- viscerale technieken

- rekken van spieren

- etc. (positional release, fasciale technieken, …)

KLACHTENLIJST


Hier vindt je een klein overzichtje van de klachten waarbij een osteopaat hulp kan bieden.


Algemene klachten kunnen zijn

  • allerlei nek- en rugklachten (pijn, stijfheid, trekkend gevoel, bewegingsbeperking, etc.)
  • allerlei buikklachten (opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid, diarree, constipatie, etc.)
  • allerlei klein bekken klachten (pijn tijdens of buiten de menstruatie, plasproblemen, bekkenbodemzwakte of spasme, etc.)
  • allerlei klachten aan ledematen (pijn, bewegingsbeperking, uitstraling, tintelingen, slapend gevoel, etc.)


Specifiekere klachten kunnen zijn:

VOORZIJDE

sinusitis / rhinitis

oorontstekingen

kaakproblemen

hoofdpijn

migraine

terugkerende hoest

of longproblemen

koude / klamme voeten

witte / blauwe voeten

voetkrampen

pijn achter borstbeen

reflux of zuuroprispingen

liespijn

heuppijn

(onder)buikpijn

menstruatiepijn

opgeblazen gevoel

diarree / constipatie

flatulentie / incontinentie

ACHTERZIJDE

misselijkheid

draaiingen

braakneigingen

nekpijn

stijve nek

kniepijn

blokkerende knie

krampen t.h.v. kuit

lage rugpijn

stijve lage rug

krampen t.h.v. bovenbeen

pijn tussen schouderbladen

schouderpijn

uitstraling in het been

pijn in de flanken

Bij het vermoeden of ontdekken van een structureel probleem wordt de patiënt doorgestuurd naar de huisdokter met een verslag en een aanvraag tot doorverwijzing naar de nodige instantie.